Worthy of love and belonging

worthy of love lucilight

“You are imperfect, you are wired for struggle, but you are worthy of love and belonging.”
― Brene Brown

Ondanks dat ik deze quote al heel lang ken, vind ik het nog altijd moeilijk om dit ook zo te voelen. Toen een vroegere vriend ooit tegen me zei dat hij niet meer van iemand kon houden dacht ik 'oke, prima match dan, want van mij valt ook niet te houden'. Zonder er rekening mee te houden dat liefde juist de basis is waardoor je de imperfecties van anderen kunt leren accepteren of zelfs waarderen. Uiteindelijk was dat dus ook een recept om vast te lopen in een cirkel van aanpassen, veranderen en steeds verder van jezelf verwijderd te raken. Aangezien ik dacht dat ik het niet waard was, dacht ik ook dat het waar was dat de fouten alleen bij mij lagen. Na veel pogingen om mezelf te veranderen waren daar ineens een paar mensen die tegen me zeiden 'het maakt niet uit hoe of wat, maar iedereen verdient het om iemand te hebben die van ze houdt zoals ze zijn en niet zoals ze zouden moeten worden'. In mijn brein van overdenken kon ik hierop natuurlijk 100 redenen bedenken waarom dit niet zo was, maar toch begon het langzaam tot mij door te dringen dat liefde iets is wat in ieder geval kan bestaan. Ook voor mij als imperfect mens.

worthy of love close lucilight

Het is niet zo dat ik die liefde nu dan ook ineens gevonden heb. En daarbij zal ik ook eerst de liefde voor mezelf ergens moeten zien te vinden. Maar gelukkig heb ik wel mensen om me heen die inderdaad, ondanks alles, toch van me houden. Vroeger zou ik zeggen 'dat is alleen omdat ze dat moeten omdat ik familie ben'. Maar laat ik deze mensen zien als het eerste stapje naar die mogelijkheid. Naar de woorden van Brené Brown. Dat ondanks alle imperfecties, alle moeilijkheden die ik meeneem, ik het alsnog waard ben om van gehouden te worden en ergens bij te horen.

Ik probeer de woorden van deze quote steeds meer eigen te maken. En daarnaast heb ik ook nog een andere herinnering boven mijn bureau hangen: Soms moet je vergeten wat je voelt en onthouden wat je waard bent.

Ik ben het waard.

Print    Email